En podcast om skam og stress.

Overfusninger, afmagt og fejl kan give stress, og vi sætter i podcasten ord på det.

Stress er skyld i en million fraværsdage årligt, 30.000 hospitalsindlæggelser, 3.000 førtidspensioner. 430.000 danskere har symptomer på alvorlig stress hver dag.

Det kan vi efterhånden godt tale om, uden vi bliver set skævt til.

Skam kan være både godt og skidt, og den kan gå fra følelse til tilstand, og når den er det, kan det være lidelsesfyldt.

Som psykoterapeut og tidligere lærer er jeg optaget af, hvordan situationer i arbejdslivet kan medføre følelser af forkerthed og skam, og hvordan kroppen og sindet husker og reproducerer skammen, indtil der kommer lys på problemet.

Podcasten et spejl, hvor vi tør dykke ned i lige præcis det, der gør pisseondt, og måske føler du dig genkendt.

Jeg inviterer gæster med i skammekrogen, og sammen dykker vi ned i skammens univers, og undersøger den nærmere. Gæsterne er mennesker, der har oplevet skamstress, og så modigt deler deres historier, og så er der afsnit med eksperter, der på forskellig vis ved lidt mere om skam og stress, og så generøst deler ud af deres viden, så lytterne kan blive klogere på sig selv.

Ved få et sprog for det skamfulde kan vi også få øje på, hvad det gør ved os, så kan vi begynde at håndtere det, afgifte de stressfremkaldende følelser og erstatte det med accept og rummelighed.

 

Lyt til podcasten

I læ af en giftig svamp.

Ditte var en erfaren lærer på en efterskole, da hun over en længere periode udviklede alvorlig stress.
Følelsen af utilstrækkelighed var overvældende. Og skammen fik hende til at trække sig, lukke sig inde og arbejde endnu hårdere, så hun kunne bevare kontrollen.
Ditte fortæller ærligt og generøst om sin tur gennem helvede med stress og depression, og hvad det var, der fik hende tilbage til livet igen.
Hun beskriver hvordan skammen var som en giftig svamp, hun gemte sig i skyggen af.